Zdravé ovesné sušenky

2. dubna 2016 v 18:18 | wecreateyoutoo |  Recepty
Dnes proběhne trochu netradiční "DIY" návod- upečeme si zdravé ovesné sušenky pro všechny milovníky zdravého životního stylu nebo pro obyčejné mlsouny, co si chtějí trošku smlsnout.
Abych se přiznala, nejsem moc dobrý kuchař a pekař. Ještě asi před měsícem jsem ani nevěděla, jak se trouba zapíná, naštěstí však moje chuť byla silnější než lenost, a tak jsem se při každodenním prohlížení receptů od Peti z blogu www.blogbyp.blogspot.cz rozhodla, že se prostě péci v té troubě naučím. A doslova jsem tomu propadla. Peču často ty výborné zdravé recepty právě od Peti nebo od @healthykate z instagramu, přičemž mi vždy srdce vesele buší radostí. Začínala jsem nepovedenými mug cakes, pokračovala ovesným koláčem, ovesným cheesecakem až po skvělé banánovo-ovesné sušenky. Ale o tom vše až někdy jindy.
Tyto sušenky, které si za chvíli připravíme, nejsou však ani od Peti, ani od Káti. Našla jsem je náhodou na internetu- vypadaly úžasně, a proto jsem se je rozhodla upéci. Vězte, že jsou opravdu výtečné!

  • 100 gramů ovesných vloček (já použila ovesné vločky s vlákninou od Emco- jsou hodně jemné, takže v sušenkách nebudou velké kusy)
  • 250 gramů měkkého nízkotučného tvarohu
  • 40 gramů vysokoprocentní hořké čokolády
  • 20 gramů mletého kokosu
  • 150 mililitrů mléka (sójového, kokosového nebo obyčejného kravského)
  • 2 polévkové lžíce medu (zde jsem přidala domácí lesní včelí med, ale záleží jen na vás- pokud jste velcí milovníci zdravého životního stylu, přidejte si vaše sladidlo, jako je protein atd.
  • 2 čajové lžičky kakaa
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • špetka soli
  • 20 gramů nasekaných mandlí na ozdobu
Postupy těchto receptů jsou hlavně pro ty, kteří nehodlají v kuchyni strávit více jak půl hodiny, a tudíž pro ty, jež se zrovna nehlásí do Master Chefa. Všechny ingredience kromě mléka si smícháme dohromady. Půjde to ztuha, proto doporučuji použít mixér. Mléko přiléváme podle potřeby, aby se nám ingredience snadno spojily a vytvořily celistvou hmotu. Kolik jsem ho tam vlastně nalila, to opravdu nevím, těch 150 ml je optimální množství, ale raději se řiďte podle oka. Na plech si položíme pečící papír a z těsta si rukama uděláme kuličky- jejich velikost se odvíjí dle toho, jak velké chcete mít jednotlivé sušenky. Já nedělala kuličky moc malé, řekla bych, že byly spíše větší. Dávka by měla být asi na 20 sušenek, já jich udělala přes 30. Nyní kuličky rozmáčkneme, aby z každé vznikla sušenka. Na radu mé maminky jsem použila vidličku, utvoří se hezké vroubkování, avšak se těsto na vidličku dost lepí. Doporučuji vidličku vždy namočit do vody, poté půjde od těsta zcela přirozeně. Nejspíše budete mít od těsta upatlané celé ruce, a tudíž vám radím dobře. Hlavně nezkoušejte ochutnávat těsto! Já to bohužel zkusila a mám takový pocit, že jsem alespoň polovinu těsta snědla při "očišťování rukou" Smějící se. Má výhodu v tom, že narozdíl od moučníků, jejichž těsto je z vajec a mouky, představuje bezpečně poživatelnou a velice chutnou věc i v syrovém stavu. Troufám si tvrdit, že by se toto těsto dalo jíst i jako snídaně.
Pokud máme již sušenky hotové, stačí je posypat drobnými kousky mandlí, které jsem však na všechny "ovesné cookies" nedávala- někdo to prostě nemá rád, takže jsem chtěla zkusit i variantu bez.
Pečeme na 180 stupňů přibližně 13-15 minutek, dokud nám nezezlátnou mandle navrchu.

Přeji dobrou chuť!


P.S.: Realita je taková, že ještě před zveřejněním tohoto článku byla více jak polovina snězena.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Miloš Květák Miloš Květák | E-mail | Web | 3. dubna 2016 v 17:49 | Reagovat

Es sieht, und sicherlich auch schmäckt sehr gut aus. Welche ein Koch bist du! Mahlzeit, ob die zweite Hälfte auch nicht gegessen ist.

2 wecreateyoutoo wecreateyoutoo | Web | 3. dubna 2016 v 18:37 | Reagovat

[1]: Dankeeee! Es war ausgezeichnet ♥. Ich und der Koch? Hahah.
Du sollst es anprobieren!

3 Annie Annie | E-mail | Web | 7. srpna 2016 v 18:43 | Reagovat

Taaaaak tento fitness recept určite vyskúšam!!!  Ďakujem ;)

4 Chloé Chloé | Web | 8. srpna 2016 v 13:27 | Reagovat

Vyzerajú chutne, ja veľmi ovsené vločky nemusím, no možno so správnym dochutením budú dobré :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama